Waarom deze workshop steeds herhaald wordt? Omdat elke vrouw die deze titel hoort, begint te stralen en haar rug recht … Een verlangen wordt wakker om meer in de eigen vrouwelijkheid en kracht te komen in een tijd met veel mogelijkheden, maar ook met veel beknottende definities en eisen aan onszelf. Het vrouwelijk principe krijgt eindelijk meer ruimte … Dit vraagt veel meer herstel dan de taken mogen doen zoals klassiek voorgeschreven in een maatschappij die vanuit het mannelijke principe geleid wordt.
In alle hormonaal verschillende fasen in een vrouwenleven willen we ‘normaal’ functioneren. Alles wat daarvan afwijkt, wordt als een tekort, onvermogen of pijn gedefinieerd. Hormonale tussenkomsten (pil, spiraal…) in ons lijf helpen ons ‘niks’ te voelen van ons natuurlijk ritme  (menstruatiecyclus, menopauze…) en er zo min mogelijk rekening mee te houden.
Ritmes zijn eigen aan de natuur: dag en nacht, seizoenen, … De explosie van groen en vruchten in de zomer is onmogelijk zonder de rust en terugtrekking van de natuurkrachten in de winter.
Zo ook is een zekere rust, terugtrekking in de eigen ruimte (aanpassen van je taken) en verbinding maken met moeder aarde tijdens de menstruatie een voorwaarde om nadien te evolueren naar verhoogde creativiteit op fysiek en geestelijk/emotioneel vlak.
Zo ook is de overgave aan de ‘vulkaanenergie’ van vapeurs tijdens de menopauze de weg naar de geboorte van een nieuwe vervullende levensfase: ‘de wijze vrouw’ die gaat voor het vervullen/vervolledigen van haar specifieke, eigen missie.
Natuurlijke kracht en ritmes … zo vertrouwd voor een paardenkudde als ademen. Deze natuurwezens helpen ons te verbinden met de aarde. De merries helpen ons verbinden met onze baarmoederenergie. In het contact met de hengsten (niet gecastreerd) kunnen we voelen hoe de pure, mannelijke energie ons even goed in onze vrouwelijke kracht uitnodigt. Ik zie hoe vrouwen door deze ervaringen diep geraakt worden en openbloeien.
We werken in deze workshop met de kudde en met individuele paarden. In de namiddag wordt voor elke deelnemer een op het lijf geschreven oefening gedaan met het meest passende paard voor dit moment. Het luisteren en kijken naar elkaar… eren en herkennen bij mekaar creëert die vrouwelijke, veilige bedding van waaruit nieuwe dingen geboren kunnen worden.
In die richting vinden we misschien het antwoord op: