Over ons

Aan het einde van een doodlopende kasseiweg omringd door de rust van honderden hectaren akkers en boomgaarden vond Kheiron op de Kasteelhoeve Wange een perfecte thuis.

Waar voor Philip paarden al van jongs af aan ‘compagnons de route’ waren, kwamen ze pas later op het pad van Klara. Heel snel beseften ze echter de kracht van paarden als spiegel voor ons eigen gedrag. Na tal van opleidingen groeiden ze uit tot experts in equine assisted learning (EAL).

Samen met Joséphine, Josselien en Tine willen ze professionals en particulieren met dynamische paardenworkshops niet alleen een onvergetelijke ervaring maar ook leerrijke inzichten bezorgen.

Onze missie

Bevorderen van integratie en verbinding in en tussen mensen via het partnership met paarden.

“Becoming more horse-like in our awareness of the World and how we achieve our place in it will make us more complete human beings who work and relate well with others, yet know how to stand our ground.” (Irwin, 2000)

Onze naam

Kheiron is de naam van een centaur (half mens/half paard) uit de Griekse mythologie. Hij stond symbool voor de integratie van het emotionele en de ratio, het dierlijke en het menselijke.

Onze begeleiders

Klara Peeters

Ik ben huisarts van opleiding en werkte de eerste 18 jaar in een duopraktijk in de Seefhoek in Antwerpen, een multiculturele wijk met diverse sociale problematieken. Ik volgde diverse therapeutische bijscholingen. Ik verdiepte me in Oriëntaals Dansen en gaf een aantal jaren les aan vrouwengroepen.

In 1992 ben ik gestart met de 6 jarige opleiding osteopathie aan College Sutherland. Sinds 2000 werk ik als erkend osteopaat DO. Daarna volgde ik een verdere opleiding in biodynamische osteopathie o.a. in de US.

Paarden kwamen later in mijn leven als verrassende kameraden en helers. Door de confrontatie, steun, liefde en transformatie die ik ervoer met paarden en in de omgang met onze kudde, realiseerde ik me de mogelijkheden van ons samenzijn.

Ik volgde opleidingen in natural horsemanship, grondwerk en de natuurlijke verzorging en heling van paarden. Ik verdiepte me in Equine Assisted Learning (Eagala en Epona),… De integratie van mijn kennis en ervaring als arts, danseres, osteopaat en paardenvrouw resulteert in de ontwikkeling van een eigen wijze van begeleiding en heling met de paarden als partners.

Ontdek hier meer over osteopathie.

Kheiron | Equine Assisted Learning | Klara met Peruaanse Paso
Kheiron | Equine Assisted Learning | Philip met Cartujano paard

Philip Van Kelst

Philippos ‘paardenvriend’ is mijn naam. Van jongs af waren paarden mijn ‘compagnons’. De laatste 15 jaar zijn zij steeds meer hun coachende en integrerende rol in mijn leven gaan opnemen. Ik ben met paarden vanuit zeer verschillende invalshoeken getraind: klassieke rijschool, natural horsemanship, natuurlijke verzorging van paarden, grondwerk, Equine Assisted Learning (Eagala en Epona), …

De eerste 13 jaar van mijn professionele carrière ben ik als klinisch psycholoog intensief werkzaam geweest binnen de geestelijke gezondheidszorg en psychosociale hulpverlening. Ik gaf tevens les in verschillende naschoolse opleidingen en als ‘Executive professor’ aan de managementschool UAMS.

De laatste 13 jaar bouwde ik een kwaliteitsvol coaching/training bureau uit dat zich met eigenzinnige methodieken profileert op het domein van veranderingstrajecten in organisaties rond leidinggeven, communicatie en samenwerking. Meer info op www.vankelst.com

De komende 13 jaar zullen naast de verdere uitbouw van Van Kelst & Co, paarden een essentiële plaats innemen in de vervulling van mijn missie. Het evenwicht tussen enerzijds sociale en ecologische bewogenheid en anderzijds economische rendabiliteit zal een essentieel onderdeel vormen van het grotere project waarin Kheiron past.

Joséphine Jammaers

Al zolang ik me kan herinneren hebben twee passies me nooit losgelaten: het gedrag mens en dier. Geen wonder dus, dat ik na het voltooien van mijn master Klinische – en Gezondheidspsycholog, koos voor een bijkomende opleiding tot dierengedragstherapeut. Ondertussen kreeg ik de kans om binnen mijn vakgebied te doceren aan de UCLL en werk ik al een aantal jaren met mensen en dieren vanuit de principes van de cognitieve gedragstherapie. Ik heb daarbij vastgesteld dat dieren ons inzichten doen verwerven en ons leren voelen en zien, waar woorden soms tekortschieten.

Ik was op zoek naar een plek waar kwaliteit en warmte hand in hand gaan, waar wetenschap en werken vanuit het hart elkaar vinden, een plek waar vernieuwing en tot rust komen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Bij Philip, Klara en de paarden vond ik deze plek. Kheiron stelt me in staat volledig in mijn kracht te staan: mensen met behulp van paarden begeleiden in leerprocessen rond samenwerking, effectieve communicatie en duurzaam leiderschap. Op deze manier kan ik mijn ervaring als psycholoog – dierengedragstherapeut én docent volledig inzetten. Ik doe dit werk dan ook volledig vanuit mijn buik, hoofd en – bovenal – mijn hart.

Kheiron | Equine Assisted Learning | Joséphine met Peruaanse Paso
Kheiron | Equine Assisted Learning | Tine met Cartujano paard

Tine Delorge

Ik ben altijd al gefascineerd geweest door paarden. Hun imposante kracht gecombineerd met de tedere gevoeligheid die ze aan de dag leggen boeit me enorm.
Ik mocht zelf de intensiteit van het contact met de paarden ervaren en mijn omgang en training met deze dieren bracht me meer inzichten dan eender welke andere ‘klassieke’ training.

Ik ben Handelsingenieur van opleiding en bracht een groot deel van mijn carrière door in de financiële sector. De ervaringen uit deze sector combineer ik met verschillende bijkomende opleidingen: professioneel coach, systemisch coach, insights trainer, NLP-coach.

Philip Van Kelst en Klara Peeters brachten de paarden opnieuw op mijn pad en zij leerden me de grondbeginselen van Natural Horsemanship. Getriggerd door deze manier van werken verdiepte ik me in grondwerk en manieren om paarden in te zetten in de trainingen die ik voor Van Kelst & Co geef rond communicatie, teamdynamica en effectief leiderschap.

Op die manier kan ik het beste van 2 werelden combineren. Dit laat me toe om teams te begeleiden naar duurzame samenwerking, optimale communicatie en een hechte onderlinge verbondenheid.

Josselien Janssens

Paarden zijn al vanaf mijn vroegste herinnering de rode draad in mijn leven. Sinds 2004 ben ik me gaan verdiepen in de manier waarop paarden ons door hun natuurlijke reacties inzicht geven in de geheimen van succesvol leiderschap en effectief teamgedrag.

Ik ben opgeleid tot Coach/Trainer Ervaringsgericht Leren met Paarden bij Linda Kohanov, al 20 jaar pionier op dit vlak in Arizona. Ik baseer mijn werk op natural horsemanship (‘paardenfluisteren’), de Academische rijkunst, mindfulness en lichamelijke balanstechnieken uit de Oosterse vechtsport.

Van oorsprong journalist/communicatieprofessional, heb ik bijna 20 jaar als teamlid en teamleider in een grote internationale non-profitorganisatie gewerkt. Ik was o.a. verantwoordelijk voor het coördineren van grote teambuilding evenementen. Zo is mijn passie voor teambuilding ontstaan. Deze achtergrond biedt een rijke bron van ervaring waaruit ik teams help hun beste potentieel te bereiken.

De natuurlijke rolverdeling van de paardenkudde geeft prachtige analogieën voor de ‘mensenkudde’. Paarden tonen hoe wij als mens en als team beter functioneren als we handelen volgens de simpele oorspronkelijke natuur van ons wezen, en de complexiteit van de mensenwereld los laten. Kheiron en Van Kelst & Co integreren de wijsheid van de natuur met de leidende inzichten op het gebied van effectief leiderschap, management en teambuilding: vooruitstrevendheid en duurzaamheid gaan zo hand in hand voor het bereiken van de beste resultaten.

Kheiron | Equine Assisted Learning | Josselien
Karen & Mauno. 02-11-17-2 klein

Karen Reynvoet

Van mijn 2,5 jaar reed ik samen met mijn vader te paard door de bossen, zonder zadel of bit. Pure vrijheid. Ik observeerde hoe de paarden in de kudde communiceerden. Ik gaf paardrijles en deed kinderkampen. Het gaf me voldoening om kinderen op een veilige en natuurlijke manier te leren communiceren met paarden en met elkaar. In Australië werkte ik 2 jaar lang met paarden: racepaarden trainen, jockeys begeleiden, …

Daarna back to the roots. Ik vond de connectie terug tussen mens, paard én de natuur. Jezelf leren spiegelen in de ogen en het hele wezen van het paard. Ik kan nu beamen wat mijn vader zei: ‘Werken met paarden, is werken aan jezelf’. Ze brengen je steeds terug in het nu en zijn oprecht in hun communicatie. Het is aan ons om hun ‘taal’ te leren begrijpen en ons hierdoor bewuster te worden van onze intenties, gedachten en gevoelens. 

Toen ik door Philip en Klara werd uitgenodigd op de Kasteelhoeve ontdekte ik een fantastische plek waar mijn sterktes mogen samenkomen. Waar paarden in een natuurlijke omgeving mogen zijn en er op een liefdevolle en duurzame manier wordt gewerkt aan communicatie, samenwerking, leiderschap en teambuilding. Dus besloot ik mee deel uit te maken van hun missie.

Onze unieke locatie

Ervaar de rust, ruimte en verbinding op onze kasteelhoeve die teruggaat naar de essentie. Een basis en vertrekpunt om met hernieuwde energie of inzichten aan de slag te gaan in de wereld.

Onze unieke locatie

Ervaar de rust, ruimte en verbinding op onze kasteelhoeve die teruggaat naar de essentie. Een basis en vertrekpunt om met hernieuwde energie of inzichten aan de slag te gaan in de wereld.

Onze partners

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief